Vuosi 2019, huhtikuu. Sain käteeni käyntikortin, jossa luki titteli Head of Analytics and Insights. Opin vuodessa paljon. On tullut aika pureskella kerääntynyt data.

Aloitin Crasmanilla vajaa vuosi sitten. Tehtäväni oli kehittää ja yhtenäistää Crasmanin online-analytiikka- ja autokauppatyöskentelyä. Päädyin tekemään aika paljon muutakin, mutta päätehtävät loivat kokonaisuudelle hyvän kehyksen. Olen ehtinyt tehdä ja oppia paljon. 

Nyt mulle kuitenkin tehtiin tarjous, josta en voinut kieltäytyä ja siirryn uusiin haasteisiin. Mitä vuodesta sitten tarttui taskuun?

Osaaminen – Ryhmä tietää enemmän kuin yksi

Aloittaessani minua huoletti eniten osaamiseni. Pystynkö minä, korporaatioissa rypenyt hahmo, toimimaan sillä tasolla, millä osaajia täynnä olevassa pienessä yrityksessä täytyy? Mitä jos mä en osaakaan tarpeeksi? Huolehdin turhaan.

Osa työtehtävistä on vaikeampia kuin toiset – niinhän se aina on. Tärkeintä on kyky keksiä ratkaisuja paitsi itsenäisesti, erityisesti muilta apua pyytämällä.

Ryhmä tietää aina enemmän kuin yksi. Ratkaisu, jota et osannut itse miettiä voi tulla taholta, jota et osannut odottaa.

Kehittyminen on parasta ja tärkeintä, mitä töistä voi saada. Siksi kuluneen vuoden arvokkain anti on se, että opin itse ja autoin samalla muita ymmärtämään enemmän.

Kulttuuri – Ei päälleliimattua konsulttikuraa

Crasmanin yrityskulttuuri vaikutti vahvasti aloituspäätökseeni. Rekryprosessin keskustelut eivät olleet päälleliimattua konsulttikuraa, vaan juttelin HR-Pinjan kanssa ihan oikeista asioista, kuten arvostuksesta, hyväksymisestä, kiireettömyydestä ja huomioonottamisesta.

Työssä onnistumisen ja kehittymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että ihmisellä on ympäristö, jossa voi olla oma itsensä ja jopa epäonnistua turvallisesti. Nämä asiat toteutuvat Crasmanilla paremmin kuin missään aiemmassa työpaikassani.

Kulttuuri kantaa myös Tampereen ja Joensuun Crasman-toimistoihin, joissa toki on mukana oma paikallisvivahteensa. Täällä on todella uniikki, vilpitön ja välitön yrityskulttuuri, jota kannattaa vaalia visusti ja kelpaa arvostaa aidosti. 

Ihmiset, kollegat, crasmanit – Osaamista,
auttamista ja kunnioitusta

Crasmanilla on töissä iso kirjo erilaisia tyyppejä – ketään ei pakoteta mahtumaan tiettyyn muottiin. Ihmisten taustoilla, syntymävuosilla tai ulkoisilla seikoilla ei ole merkitystä. Osaaminen, kyky, halu tehdä yhdessä, auttaa toisia ja kunnioittaa muita määrittävät kaiken.

Erityisen mielenkiintoista on se, kuinka luontaisesti erilaiset ihmiset löytävät yhteisen sävelen ja tavan kommunikoida. Itse olen pulppuava, jopa hengästyttävän ekstrovertti, mutta olen onnistunut saavuttamaan luottamuksen ja löytämään yhteyden myös introverttien ja hiljaisten kollegojen kanssa.

Erilaiset kommunikaatiokanavat ovat harvassa työyhteisössä niin luontevassa käytössä kuin Crasmanilla. Joillekin ihmisille parasta on nenäkkäin juttelu, kun taas toiset suosivat pelkkiä Slack-keskusteluja. Tärkeintä on löytää oikea tapa ja kieli kommunikoida.

Ihmisten maantieteellinen sijainti ei ole este välittömälle, jatkuvalle ja merkitykselliselle kommunikaatiolle – istuuhan yksi lähimmistä ja läheisimmistä kollegoistani, Mika, Joensuussa.

Kiitos crasmanit, kiitos Crasman!

On ollut hieno vuosi, ja niitä olisi kyllä voinut tulla monta lisää. Mutta nyt elämä heitteli toisin ja poistun kiitollisena.

On ollut upeaa saada olla näin monen todella taitavan ja fiksun ihmisen kollega. Vetää nöyräksi.

Kiitos Crasman,
Eetu

Eetu Raunio avatar