Autoindeksi 2020: autokauppa siirtyi verkkoon, kuukausimaksullisten palveluiden kilpailu kiristyi

Koronavirusepidemia iski uusien autojen kauppaan poikkeuksellisen lujaa vuonna 2020. Uusien henkilöautojen rekisteröintejä tehtiin lokakuun alkuun mennessä 17 % vähemmän kuin viime vuonna.

Vaihtoautokauppaa poikkeusvuosi on kohdellut lempeämmin: kevään muutamaa pahinta viikkoa lukuun ottamatta sukellukselta on vältytty ja syksyllä on menty jopa vuoden 2019 vaihtomäärien ohitse. Koronavirusepidemia on myös luonut uudenlaisia perusteita yksityisautoilulle.

Autoindeksi mittaa suomalaisten autoliikkeiden diginäkyvyyttä

Voimistunut tarve tehdä hankintoja verkosta näkyy myös autoalalla: yhä useammat toimijat ottavat askeleita tarjotakseen mahdollisimman täydellisen ostokokemuksen verkon välityksellä. Ulkomaanmatkailun pysähtymisen myötä auton hankintaan saattaa olla aiempaa enemmän rahaa ja tarvetta – kotimaassa kun voi edelleen vapaasti liikkua ja lomailla. 

Mikä Autoindeksi? Autoindeksi.fi laskee autoalan digitaalisille palveluille toimialaan suhteutetun indeksiluvun (Crasman-indeksi). Se kuvaa yrityksen verkkopalvelun löydettävyyttä ja käyttöä. Indeksilukuun vaikuttaa verkkotunnuksen arvo, takaisinlinkitysten määrä, avainsanojen määrä ja arvio hakukoneliikenteen määrästä. Luvut on laskettu erikseen maahantuojille, autoliikkeille ja portaaleille. Autoindeksiä on ylläpidetty vuodesta 2019.

Autonostajan huutoon vastataan: Crasman Oy:n ylläpitämän autoalan digitaalista näkyvyyttä mittaavan Autoindeksi.fi-palvelun luvut osoittavat, että entistä useampi toimija on panostanut kuluneen vuoden aikana merkittävästi digitaalisten palveluidensa kehittämiseen.  Vaihtoautoja myyvistä liikkeistä korkeimmat autoindeksipisteet saivat seuraavat:

  1. Kamux
  2. Laakkonen
  3. Rinta-Joupin autoliike
  4. Autokeskus
  5. Delta-Auto

Kärkiviisikkoon on kiilannut uutena toimijana Autokeskus, jonka autoindeksi on noussut vuoden takaisesta 63 %.

Maahantuojien kärkisijat Autoindeksissä näyttävät tältä:

  1. Ford
  2. Volvo Car Finland
  3. Tesla Motors
  4. Länsi-Auto Drive (Opel.fi)
  5. Helkama-Auto (Skoda.fi)

Sijoitustaan maahantuojapuolella on parantanut erityisesti Tesla Motors, jonka autoindeksi nousi 22 %.

Siirry Autoindeksi.fi -palveluun

 

Megatrendit maailmalta: sähkö käyttövoimana ja kuukausimaksulliset autoilupalvelut

Kiinnostus hybridi- ja sähköautoja kohtaan kasvaa entisestään ja näkyy selvästi paitsi uusien autojen käyttövoimaratkaisuissa myös siinä, millaiset autot kiinnostavat vaihtoautoja etsiviä asiakkaita. Käyttövoimahaut korostuvat myös autohakutoiminnallisuuksien analytiikassa.

Lyhyen sitoutumisen mahdollistavat ratkaisut kiinnostavat autoilijoita entistä enemmän, kun oma talous ja autojen verotuksen tulevaisuus on aiempaa epävarmempaa. 

Yksityisleasing-palveluiden tarjonta lisääntyy markkinoilla ja myös muut kuukausimaksulliset palvelut kasvattavat suosiotaan. Uudenlaiset palvelut, kuten kotimainen Beely, vapauttavat autoilijoiden pääoman muuhun käyttöön ja tarjoavat markkinoiden kaipaamaa huolettomuutta. 

Kilpailu alkaa kiristymään myös kuukausimaksullisissa palveluissa, kun toimijat houkuttelevat asiakkaita tarjoamalla mahdollisimman joustavia ratkaisuja. Kiinnostavaa seurattavaa tulevat olemaan myös maahantuojien omat kuukausimaksulliset palvelut: Vuodesta toiseen suosituimpana automerkkinä pysyttelevä Toyota toi tänä vuonna markkinoille oman kuukausimaksullisen palvelunsa, johon autoilijan ei tarvitse sitoutua kuukautta pidemmäksi ajaksi.

P.S. Pohditteko digitaalisten palveluiden kehittämistä tai autoverkkokaupan kehittämistä? Ota yhteyttä Tuomo Tihveräiseen (tuomo.tihverainen@crasman.fi / 050 342 5040) ja keskustellaan lisää.

Tutustu Crasman Oy:n ylläpitämään autoalan digitaalista näkyvyyttä mittaavaan Autoindeksi-palveluun osoitteessa https://autoindeksi.fi 

Crasman Oy on suomen johtava autoalan digitaalisten palveluiden suunnittelija, toteuttaja ja ylläpitäjä. Vuodesta 1996 toiminut Crasman työllistää yli 80 ammattilaista Helsingissä, Tampereella sekä Joensuussa.

Unto Kotilainen avatar