Keltaiset kaupunkipyörät saapuivat Helsingin katukuvaan toukokuussa 2016 ja niistä tuli heti monen stadilaisen uusi suosikkikulkuväline. Yhteiskäytössä toimivalla cityfillarilla on kätevä suhahtaa määränpäähän: pyörän saa käyttöönsä etukäteen maksetulla pyöräilijätunnisteella puoleksi tunniksi, jonka jälkeen se palautetaan jollekin kantakaupungissa sijaitsevasta 50 pyöräasemasta.

Kulkuvälineeltä puuttui kuitenkin sen ominaisuuksia vastaava palvelu: HSL:n verkkopalvelu mahdollistaa tällä hetkellä vain yhden pyöräaseman vapaiden pyörien tutkimisen kerrallaan. Lisäksi verkkopalvelua on hankala käyttää mobiilissa.

Crasmanilla tarve toimivalle kaupunkipyöräasemapalvelulle huomattiin heti kättelyssä. Web developerit Mia Santanen ja Elisa Oinonen innostuivat pyöristä nopeasti – toimivathan ne kätevinä jatkeina julkisille kulkuvälineille vaikkapa työmatkaa taittaessa.

Ongelmana oli kuitenkin vapaan Alepa-fillarin tai palautuspaikan löytäminen. Syntyi ajatus vapaaehtoisvoimin toteutetusta työntekijöille suunnatusta inforuudusta, johon pyörien saatavuustilanne voitaisiin listata asemoittain sopivan kulkuvälineen löytämisen helpottamiseksi.

Mia ja Elisa huomasivat kuitenkin nopeasti ideansa piilevän potentiaalin, ja suunnitelmat laajenivat nopeasti pelkältä näytöltä nettiin. Tavoitteena oli luoda sovellus, jota kaikki kaupunkipyöristä innostuneet helsinkiläiset voisivat hyödyntää.

Täysin ilman projektinhallintaa toteutettu propellihattuprojekti eteni nopeasti: pyörät ilmestyivät katukuvaan maanantaina, tiistaina toteutettiin inforuutu ja keskiviikkona alettiin tehdä kokonaista saittia. Mia ja Elisa vastasivat koodaamisesta, ja myöhemmin Noora Iso-Kuusela tarjosi konseptisuunnittelijan apua sivun ulkoasuun ja käytettävyyteen.

Listamuotoisen esityksen kaveriksi sivustolle lisättiin myös kartta. Lopputuloksena on vastikään julkaistu Cityfillarit.fi -palvelu, jonka toteutuksen Crasman Stage CMS:llä mahdollisti HSL:n julkinen rajapinta. Saitti toimii sujuvasti myös mobiilissa palvellen liikkuvaa käyttäjäkuntaansa.

Helppokäyttöisen palvelun valttikortti on Suosikit-ominaisuus, jonka avulla suosikkipyöräasemansa tiedot on helppo löytää. Tämän lisäksi sivusto mahdollistaa usean aseman saatavuustilanteen tarkastelun samanaikaisesti: kartalta näkee yhdellä vilkaisulla koko kaupungin tai vain suosikkiasemiensa pyörätilanteen.

Uusia ominaisuuksia on vielä luvassa, sillä projekti on innostanut muitakin crasmanilaisia ottamaan osaa suunnitteluun ja toteutukseen. Suunnitelmat jatkokehittämiselle ovatkin kasvaneet huimaa vauhtia.

Crasmanilla projekti on otettu vastaan innolla. Vaikka kyseessä ei olekaan firman idea, on yrityksessä haluttu kannustaa työntekijöitä kehittämään taitojaan myös omien projektien parissa. Joskus näistä ideoista nouseekin esiin todellinen helmi, kuten Cityfillarit.fi. 

Alepa-fillareinakin tunnettuja HSL:n pyöriä on tällä hetkellä tarjolla 500 kappaletta, ja palvelu laajenee kesällä 2017 täyteen 1 500 pyörän ja 150 pysäkin kapasiteettiinsa. Rohkaisemme kaikkia vähintäänkin kokeilemaan modernia kaupunkipolkupyöräratkaisua!

Crasman avatar