Google Analytics ei enää näytä dataa "network domain"- ja "service provider" -dimensioista. Muutos on pysyvä ja se on astunut voimaan voimaan 5.2.2020 alkaen.

Muutos on harmittava takaisku, sillä molemmat dimensiot ovat varsin hyödyllisiä esimerkiksi seurattaessa, minkä nimisistä verkoista käyttäjät vierailivat sivustolla. Niistä on hyötyä myös spam-bottien eli haittaliikenteen suodattimena.

Palataanpas hieman ajassa taaksepäin ja kerrataan, mistä tässä on kyse. Tai siis oli.

Google Analytics - Service Provider

Google Analytics -datasta pystyi 4.2.2020 saakka lukemaan helposti, minkä nimisestä ISP-verkosta (Internet Service Provider) käyttäjät saapuivat verkkopalveluun. Käytännössä "Service Provider" -dimensio on selkokielinen nimi yritykselle tai organisaatiolle. Esimerkiksi:

  • City of Helsinki
  • Crasman Oy
  • Elisa oyj
  • Dna oy
  • ja niin edelleen...


Jos tässä vaiheessa huolestuit yksityisyydestäsi, niin unohda koko juttu. Ensinnäkin tämä data ei enää ole käytettävissä ja toiseksi yksityishenkilöt liikkuvat lähes poikkeuksetta oman nettioperaattorin, kuten Elisan tai Soneran alaisuudessa.

Yritykset puolestaan näkyvät verkossa useimmiten omalla nimellään – riippuen tietenkin siitä, millainen nettiyhteys ja IT-infra yrityksellä on.

Google Analytics - Network Domain

Network Domain on ISP-verkon domain-nimi, kuten vaikkapa "elisa-laajakaista.fi".

Network Domain -osoitetta on joissain tilanteissa käytetty Google Analyticsissa ei-toivotun liikenteen poissuodatukseen. Näitä tietoja ei siis enää ole saatavilla, eikä luultavasti tule. 👋

Mitäs jatkossa tapahtuu?

No, jos olet joskus hyödyntänyt tätä dataa, sitä ei 5.2.2020 alkaen ole Google Analyticsissa saatavilla. Historiallinen data on vielä tallessa.

Useimmille web-analyytikoille muutos on melko olematon ja moni Google Analyticsin käyttäjä ei ISP-datasta ole koskaan paljoa hyöytynyt. 

Jos olet rakentanut Google Analytics -suodattimia "Service Provider"- tai "Network Domain" -dimensioiden varaan, sinun kannattaa rakentaa uudet suodattimet, joissa hyödynnät IP-osoitteisiin perustuvaa suodatinta.

Miksi näin tapahtui?

Jaa-a. Sitäpä ei varmaksi tiedä kuin Google. Taustalla voi olla syynä alati tiukentuva yksityisyydensuoja, mikä on tietysti hyvä asia. Virallista syytä ei korviini ole kantautunut.

Mika Sormunen avatar