Suomen koodialan kasvuseutuja listatessa Pohjois-Karjalan maakuntakeskus tulee tuskin monella ensimmäisenä mieleen. Crasmanilla tultiin kuitenkin siihen tulokseen, että Joensuun alueella voisi olla kasvava tilaus digitaalisen menestyksen liiketoiminnalle. 

“Joensuussa on huippuosaajia ja kiinnostavia kasvuhalukkaita yrityksiä, joita haluamme auttaa menestymään myynnin ja markkinoinnin sähköisissä ratkaisuissa. Näemme alueen erittäin mielenkiintoisena Crasmanin liiketoiminnan kehittämisen kannalta. Kaiken tämän lisäksi sukuni juuret ovat Joensuun ympäristöstä”, Crasmanin toimitusjohtaja Pasi Kervinen maalaa.

“Saavuin alkuvuodesta 2018 Helsingistä luotaamaan maastoa, ja toimisto perustettiinkin sitten jo huhtikuun lopussa. Nyt meillä aloittaa jo neljäs henkilö, toimiston pöydät ovat täynnä ja olemme ryhtyneet kiikaroimaan suurempia tiloja”, Crasman Joensuun aluejohtaja Sakke Somerma kertoo.

Koodaritarjonta vetää itään

Olennainen vetovoimatekijä seudulla ovat myös rekrytointimarkkinat. Koodareita on paljon, mutta verkkopalvelujen kehittämisen saralla kilpailijoita vähän. Tyhjiötä täyttävät maakunnissa usein mainostoimistot, joiden lähestymistapa verkkopalvelumuotoiluun on hyvin erilainen verrattuna Crasmaniin.

“Moni paikallinen yrittäjä ei edes tiedä, millaisia hyötyjä laadukkailla digipalveluilla olisi saavutettavissa. He tyytyvät staattisiin yritysesittelysivuihin, joissa ei ole lainkaan toiminnallisuutta. Meidän tehtävämme on nyt rakentaa tunnettuuttamme ja näyttää paikallisille toimijoille, mikä kaikki ylipäätään on mahdollista”, Somerma miettii.

Somerma tietää, mistä puhuu. Hän on ollut Crasmanin palveluksessa jo kohta seitsemän vuotta, ensin kolme vuotta koodarina ja sitten toiset kolme asiakkuuspäällikkönä. Somerma on todistanut aitiopaikalta Crasmanin kasvua valtakunnalliseksi merkkitekijäksi verkkopalvelukehityksen kentällä. 

“Kun tulin taloon, meitä oli parisenkymmentä, asioiden tila oli sellainen hallittu kaaos ja Helsingissä alle sadan neliön tilat. Porukkaa on tällä hetkellä yli 60 ja Helsingin toimistoa laajennetaan pian jälleen. Koin, että nyt on hyvä hetki vaihtaa maisemaa ja katsoa, millaisia mahdollisuuksia Itä-Suomella on tarjota”, Somerma kertoo.

Mailan varresta näppäimistön ääreen

Somerman ohella Joensuun luovia nörttejä ovat Teemu Holttinen, Eppu Mutanen ja Kaj Kariniemi. Holttisen tie Crasmaniin ei ole perinteisin mahdollinen.

“Pelasin monta vuotta jääkiekkoa ammatikseni Joensuun Jokipoikien Mestis-edustusjoukkueessa, kunnes koodaus vei lopulta sydämen. Koodareiksi ryhtyneitä jääkiekkoilijoita tai jääkiekkoilijoiksi ryhtyneitä koodareita ei taatusti ole tässä maassa ruuhkaksi asti”, Holttinen nauraa.

Holttinen sai pian houkuteltua aiemmin samassa työpaikassa ohjelmistokehityksen parissa työskennelleen Eppu Mutasen leiriin. Kariniemi siirtyi freelance-markkinoilta Crasmanin palvelukseen ja näin Joensuun nykyjoukkio olikin koossa.

“Rekrytarpeemme on nyt hetkeksi tyydytetty, mutta ovemme on aina auki kiinnostaville ja hyville tekijöille”, Somerma vinkkaa.

Lue lisää: Digistrategi Mika Sormunen siirtyy Crasmanille

Arttu Rantakärkkä avatar