Personoinnin ei tarvitse olla tavoittamattomissa keskisuurille tai edes pienemmille verkkopalveluille. Toteutusta voi lähteä rakentamaan valmiilla työkaluilla tai hyvinkin yksinkertaisella räätälöidyllä ratkaisulla.

Verkkokauppaympäristöön kotimaista, helppokäyttöistä ratkaisua tarjoaa esimerkiksi Nosto, joka mahdollistaa muun muassa tuotesuositukset sivuston sisällä ja sähköpostitse sekä pop up -tarjoukset, joita näytetään perustuen asiakkaan käyttäytymiseen sivustolla. Noston hinnoittelu perustuu prosenttiosuuteen sen kautta generoidusta myynnistä, mikä onkin mukavan riskitön malli.

Yleisempään sisällön personointiin valmiita alustoja tarjoavat Optimizely, Evergage ja monet muut. Alalle tyypilliseen tapaan näiden palvelujen hintoja ei esitetä julkisesti, vaan asiakkaat ohjataan ottamaan yhteyttä myyntiin. Kustannukset ovat tyypillisesti muutamasta sadasta tuhansiin euroihin kuukaudessa, joten aivan kaikille ne eivät sovi.

Google on myös viime kesänä lanseerannut omana ratkaisunaan personointiin Optimize 360 -tuotteen, jonka personointitoiminnallisuudet ovat saatavilla ainoastaan premium-asiakkaille. Siksi se on kustannuksiensa takia meistä useiden tavoittamattomissa.

Kevyesti liikkeelle

Monille kevyempi räätälöity ratkaisu voikin olla varteenotettava vaihtoehto. Räätälöity ratkaisu voi maksaa enemmän käyttöönottovaiheessa, mutta säästää itsensä takaisin lyhyelläkin aikavälillä, koska käytöstä ei aiheudu juoksevia kuluja.

Räätälöidyssä ratkaisussa lähtökohtana on tyypillisesti kolme määrittelyä:

  • Mitkä sisällöt tai toiminnallisuudet voivat olla personoituja?
  • Mitä kohderyhmiä pyritään tunnistamaan?
  • Miten kohderyhmä voidaan tunnistaa teknisesti?

Otetaan yksinkertainen esimerkki räätälöidystä personoinnista.

  1. Tuotteitasi myydään useissa eri verkkokaupoissa
  2. Käyttäjän siirtyessä verkkokaupan tuotekortilta valmistajan sivustolle, eli sinun sivustollesi, hän ohjautuu sivustosi etusivulle. Tuotetietoa joutuu hakemaan aina uudestaan ja osa käyttäjäpoluista katkeaa.
  3. Kokemusta parannetaan päättelemällä käyttäjän viimeksi katselema tuoteryhmä ja yksittäinen tuote URL-osoitteesta, josta käyttäjä tuli sivustollemme.
  4. Käyttäjälle näytetään sivustollasi personoitu nosto, jossa tarjotaan suoraa linkkiä juuri oikeaan tuotteeseen ja tuoteryhmään.

Kun tämän tyyppistä personointia lähdetään viemään käytäntöön, on hyvä pitää jalat maassa. Toteutuksesta on järkevää tehdä ensin yksinkertainen ja todentaa sen arvo analytiikan kautta. Kun pohjatyö on tehty, voi personointia alkaa rakentamaan monimuotoisemmaksi.

Analytiikasta tulee tulla näkyviin kolme erityyppistä käyttäjätapahtumaa:

  1. Käyttäjä tunnistetaan kuuluvaksi tiettyyn kohderyhmään.
  2. Käyttäjälle esitetään kohdennettua sisältöä.
  3. Käyttäjä on vuorovaikutuksessa personoidun sisällön kanssa.

Näin saadaan seurattua, miten tehokkaasti käyttäjä pystytään tunnistamaan ja mikä on personoidun sisällön lisäarvo palvelun toiminnalle.

Tärkeää on myös muistaa, ettei palvelun käytettävyys saa nojata liian raskaasti personoituun sisältöön. Käyttäjälle pitää aina pystyä tarjoamaan myös riittävät geneeriset sisällöt ja toiminnallisuudet, ettei huonosti tai väärin toimiva personointi sabotoi palvelun käytettävyyttä.

Nyt on oikea hetki lähteä rohkeasti miettimään, mitä omassa palvelussasi voitaisiin saavuttaa personoinnin kautta. Pienikin toimi voi tuoda suuria tuloksia ja auttaa ottamaan sen ratkaisevan askeleen kilpailijoiden edelle.

Kiinnostuitko? Haluatko kuulla lisää personoinnista ja ratkaisuistamme yrityksellesi?

Ota yhteyttä

Teemu Korpilahti avatar