- /
- blogi
Mitä digitaalinen liiketoiminta tarkoittaa ja onko se käsitteenä vanhentunut tekoälyn aikakaudella? Väitämme, että digitalisaatio ja liiketoiminnan digitaalinen murros ovat teemoina ajankohtaisempia kuin koskaan aiemmin.
Työkalut ja teknologiset mahdollisuudet kehittyvät hurjaa vauhtia ja sen myötä on erityisen tärkeää hahmottaa myös yrityksen digitaalisen liiketoiminnan iso kuva.
Digitaalinen liiketoiminta on uudistamista
Digitaalinen liiketoiminta on ylätason käsite, joka kuvaa yrityksen liiketoiminnan harjoittamista ja kehittämistä uudenlaisia digitaalisia teknologioita hyödyntäen. Sen alle mahtuvat esimerkiksi yrityksen omat digitaaliset tuotteet ja palvelut, toisaalta yrityksen toiminnan ja prosessien kehittäminen digitaalisuutta hyödyntäen ja vaikkapa asiakaskokemuksen kehittäminen modernin teknologian avulla.
Esimerkkejä digitaalisen liiketoiminnan konkreettisista ilmentymistä:
- uudet digitaaliset jakelukanavat (esim. verkkokaupat tai kytkökset markkinapaikkoihin)
- uudet digitaaliset tuotteet ja palvelut (esim. ohjelmistopalvelut, service-alustat, kanta-asiakasportaalit)
- sisäisten toimintaprosessien uudistaminen (esim. automaattiset tilaus- ja toimitusketjut)
- myynnin ja asiakaspalvelun modernisointi (esim. tekoälypohjainen asiakaspalvelu, konfiguraattorit, myynnin digitaaliset työkalupakit)
- datavetoinen johtaminen (esim. liiketoimintatiedon uudenlainen yhdistely, visualisointi ja käsittely tekoälytyökaluilla)
- digitaalisen ekosysteemin rakentaminen yhteistyössä erilaisten kumppaneiden kanssa
Miten digitaalista liiketoimintaa kehitetään?
Digitaalinen liiketoiminta kehittyy vaiheittain. Mielestäni kolmivaiheista kehityprosessia on helpointa kuvata konkreettisten esimerkkien avulla:
- Tiedon jakaminen ja rikastaminen. Tässä vaiheessa tietoa rikastetaan ja se tuodaan yhteisesti hyödynnettävään muotoon prosessien säilyessä samana.
Esimerkiksi näin: Autoliikkeen vaihtoautovaraston tiedot kootaan Excel-taulukoista yhtenäiseen DMS-järjestelmään. Verkkokauppa siirtää tuotetiedot jaetusta excelistä PIM-järjestelmään johon tavarantoimittajat voivat integroitua. - Prosessien uudistaminen. Tässä vaiheessa sisäisiä ja ulkoisia prosesseja kehitetään aktiivisesti digitaalisten välineiden avulla.
Esimerkiksi näin: Autoliike ottaa verkkosivustolla käyttöön varausjärjestelmän koeajoille ja rakentaa mahdollisuuden rahoituspäätöksen hakemiseen verkossa. - Liiketoiminnan murros. Viimeisessä kehitysvaiheessa koko liiketoimintamalli muotoillaan uudelleen digitaalisten mahdollisuuksien avulla.
Esimerkiksi näin: Autoliike siirtyy tarjoamaan vaihtoautoja myös tilauspohjaisena palveluna, jossa asiakas voi valita autoja digitaalisen alustan kautta, hoitaa rahoituksen ja sopia kotiinkuljetuksesta sekä lisäpalveluiden ostamisesta verkossa.
On totta, että viime vuosien suurimmat menestystarinat ovat syntyneet liiketoimintamallien murtuessa ja digitalisoituessa. Menestyneimmät mobiilipelibrändit, Woltin kaltaiset alustatalousyritykset tai Airbnb eivät olisi voineet syntyä ainoastaan tiedon jakamista tehostamalla tai vanhoja prosesseja uudistamalla. Ne vaativat kokonaan uudenlaista ajattelua totuttujen liiketoimintamallien murtamiseksi.
Silti suurin osa digitaalisen liiketoiminnan hyödyistä syntyy tiedonjakoa parantamalla ja vanhoja prosesseja uudistamalla. Näillä osa-alueilla on edelleen valtavasti tehtävää suurimmassa osassa suomalaisista yrityksistä.
Digitaalisen liiketoiminnan kahdeksan osa-aluetta
Miten ideoida digitaalisen liiketoiminnan kehitysaskeleita omassa organisaatiossa? Tämän keskustelun tueksi tuon usein ajatuksen kahdeksasta eri osa-alueesta, joiden kautta liiketoimintahyötyjä voi lähteä hakemaan.
Digitaalisen liiketoiminnan osa-alueet tarkemmin:
Osa-alue | Mitä se tarkoittaa? |
Digitaaliset tuotteet ja palvelut | Uusien digitaalisten tuotteiden ja palveluiden suunnittelu ja toteutus |
Prosessien digitalisointi | Sisäisten toimintatapojen ja työnkulkujen tehostaminen digitaalisten teknologioiden avulla |
Digitaaliset ekosysteemit ja kumppanuudet | Yhteistyöverkostojen, yhteisalustojen ja integraatioiden rakentaminen yritysten välille |
Kulttuuri ja osaaminen | Organisaation kyvykkyys ja asenne jatkuvaan oppimiseen ja uudistumiseen – muutosjohtaminen osana digitaalista liiketoimintaa |
Asiakaskokemuksen kehittäminen | Personoitu ja saumaton palvelukokemus digitaalisissa kanavissa |
Liiketoimintaa datasta | Datan aktiivinen hyödyntäminen päätöksenteossa, ennakoinnissa ja arvonluonnissa |
Liiketoimintaa tekoälystä | Tekoälyn käyttö liiketoiminnan tehostamiseen ja uudistamiseen |
Digitaalinen myynti ja markkinointi | Digitaalisen myynnin kanavat, asiakastiedon hallinta, markkinoinnin ja myynnin automaatio, analytiikka myynnin ja markkinointiviestinnän tukena |
Missä Crasman voi auttaa?
Crasmanilla on pitkä kokemus verkkokauppojen, verkkopalveluiden, sisäisten digitaalisten työkalujen ja erilaisten dataratkaisuiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Konsultoimme ja konseptoimme kaikkia digitaalisen liiketoiminnan osa-alueita. verkkopalvelujen suunnittelusta ja toteutuksesta.