Näkö-, kuulo-, motoriikka- ja kognitiorajoitteet asettavat omat haasteensa verkkopalvelun suunnittelulle saavutettavuuden näkökulmasta.
Saavutettavuus on käyttäjäkokemuksen ja käytettävyyden osa-alue, jolla pyritään varmistamaan, että digitaalisten palvelujen sisällöt ja toiminnallisuudet ovat saavutettavissa mahdollisimman laajalle ihmisjoukolle riippumatta näkö-, kuulo-, motoriikka- tai kognitiorajoitteista.
Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta tuli Suomessa voimaan keväällä 2019. Laki velvoittaa julkisen sektorin lisäksi tiettyjä yksityisen sektorin toimijoita noudattamaan WCAG 2.1. AA-tason mukaista saavutettavuutta. Yksityisellä sektorilla vaatimukset koskevat esimerkiksi vesi-, energia-, pankki-, posti- ja liikennealan toimijoita.
Vaatimukset ottavat kantaa sivuston tekniseen toteutukseen, suunnitteluun ja itse sisältöön. Tavoitteena on varmistaa sisältöjen saavutettavuus avustavilla teknologioilla (esimerkiksi ruudunlukuohjelmilla), käytettävyys riippumatta näkörajoitteista tai muista esteistä sekä sisällön toistuminen oikein eri päätelaitteilla. Suomessa lakia valvoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
Hyvä saavutettavuus on lainsäädännöstä riippumatta parhaiden käytäntöjen mukaista verkkopalveluita suunniteltaessa. Se edistää yhdenvertaisuutta, parantaa asiakaskokemusta ja parhaassa tapauksessa jopa säästää kustannuksia. Myönteisenä sivuvaikutuksena se useimmiten parantaa myös hakukonenäkyvyyttä.
Laki ja standardit kattavat hyvän saavutettavuuden vain osin. Ne eivät ota kantaa palvelun rakenteen ymmärrettävyyteen tai navigaation käytettävyyteen. Hyvä saavutettavuus tuleekin huomioida digipalveluiden toteutuksessa kokonaisvaltaisemmin ja osana käyttäjälähtöistä suunnittelua.
Lue lisää saavutettavuusdirektiivistä ja sen voimaanastumisen aikataulusta blogistamme.
Haluatko kuulla lisää saavutettavuusdirektiivin asettamista vaatimuksista ja hyvän saavutettavuuden tarjoamista eduista yrityksellesi?
Blogi
Moni yritys tinkii saavutettavuudesta, vaikka todellisuudessa kyseessä on kannattava sijoitus. Puhumme nyt rahasta.
Lue lisääBlogi
Suomessa yli miljoona ihmistä hyötyy saavutettavista palveluista. Verkkokaupoille saavutettava sisältö tarkoittaa merkittävää kilpailuetua ja muutosnopeus on nyt valttia. Mitä verkkokauppiaan kannattaa nyt siis tehdä?
Lue lisääBlogi
Onko palvelusi käyttäminen mahdollista?
Lue lisääBlogi
Mitä tarkoitetaan verkon saavutettavuudella? Ketkä saavutettavuusdirektiivin piiriin kuuluvat ja milloin se astuu voimaan?
Lue lisääPalvelu
Helppokäyttöinen ja aidosti lisäarvoa tuottava verkkopalvelu syntyy ottamalla huomioon käyttäjän todelliset tarpeet.
Lue lisääBlogi
Kuinka mitata verkkopalvelun laatua? Miten havaitut ongelmat tulisi priorisoida?
Lue lisääHuoneentaulu
Saavutettavuuden vaatimukset sisällöille.
Lue lisää