Euroopan tietosuojaviranomaisten päätöksen mukaan Google Analyticsin käyttö aiheuttaa riskin verkkosivuston käyttäjille, joiden tietoja kerätään ja siirretään Yhdysvaltoihin. Henkilötietoja ja dataa voidaan kuitenkin kerätä myös tavoilla, jotka täyttävät tietosuojalainsäädännön kriteerit.

Euroopan tietosuojaviranomaiset ovat linjanneet, että Google Analyticsin käyttö rikkoo EU:n yleistä tietosuoja-asetusta.  

Google Analyticsillä kerättyjä henkilötietoja on siirretty Googlen toimesta Yhdysvaltoihin, jolloin Yhdysvaltojen tiedustelupalvelulla on mahdollista tutkia henkilötietoja, ellei niitä suojata asianmukaisesti.

Ranskan valvontaviranomainen CNIL on määrännyt ranskalaisen verkkosivuston ylläpitäjän muuttamaan henkilötietojen käsittelynsä ja tarvittaessa lopettamaan Google Analyticsin käyttö nykyisillä ehdoilla.

Tällä hetkellä EU:ssa Ranskan lisäksi myös Alankomaat ja Itävalta ovat todenneet Google Analyticsin olevan tietosuojalainsäädännön vastainen. On odotettavissa, että myös muut maat reagoivat tähän tämän vuoden edetessä.

Mitä jos Euroopassa ei saa enää käyttää Google Analyticsiä?

Google Analyticsistä on tullut alan “normaali” kun mitataan verkkosivustoilla tapahtuvaa liikennettä ja käyttäjien tekemistä. Analytiikkaan pohjautuvia toimenpiteitä ollaan käytetty sivuston optimoinnissa ja esimerkiksi Googlen mainontaa kohdennetaan pitkälti tämän datan avulla. 

Jos Google Analyticsin käyttö kielletään koko EU:n alueella, tämä aiheuttaa ison määrän työtä verkkosivujen ja verkkokauppojen ylläpitäjille.

Vaikka Google Analytics on yleisesti käytössä, se on kuitenkin täysin korvattavissa. 

Kolme vaihtoehtoa kerätä ja säilyttää analytiikkaa jatkossa

Mikäli Google Analytics kielletään EU-alueella tai haluat ottaa verkkokauppasi tai verkkopalvelusi analytiikkadatan kokonaan omaan haltuusi ja varmistaa, että data säilytetään EU-alueella, listasimme kolme hyvää vastinetta Google Analyticsille. 

Näissä palveluissa datan voi säilyttää EU-alueella eivätkä ne riko tietosuojalainsäädäntöä.

Matomo Analytics

Matomo on palvelimelle tai pilveen manuaalisesti asennettava avoimen lähdekoodin analytiikkaohjelmisto. Sillä voi tehdä hyvin pitkälti samat käyttäjien seurannat kuin Google Analyticsillä. 

Matomo skaalautuu helposti vaativimpiinkin tarpeisiin, sillä Matomon avulla on pääsy raakadataan saakka, jota voidaan viedä halutussa muodossa ulkoisiin järjestelmiin. Google Analytics käyttää datasta otantaa ja tekee parhaan arvion tämän perusteella, kun taas Matomo käyttää koko datamassaa analytiikan taustalla. Matomolla on myös oma Tag Manager, joka toimii samoilla periaatteilla kuin Googlen vastaava.

Crasman on lisännyt tarjontaansa Matomo Analyticsin.

Piwik Pro

Piwik Pro Enterprise on Matomo Analyticsin isoveli. Matomon kaikkien ominaisuuksien lisäksi siinä on mukana myös esimerkiksi Consent Manager, Google Ads- ja Google Search Console integraatiot.

Piwik Pro vastaa enemmänkin Google Analytics 360 -käyttäjien tarpeisiin. Ohjelmiston voi asentaa omalle palvelimelle, Piwik Pron tarjoamaan pilveen EU-alueella tai omaan pilviympäristöön.

Plausible

Plausible on hyvin kevyt, avoimen lähdekoodin analytiikkaohjelmisto, jonka voi asentaa omalle serverille tai pilveen.

Jos suurin osa Google Analyticsin ominaisuuksista on jäänyt sinulta käyttämättä ja sinulle riittää sivuston kävijämäärät, suosituimmat sivut, mistä käyttäjät ovat tulleet sivustolle sekä yksinkertaiset eventit ja maalit, voi Plausible olla sinulle hyvä vaihtoehto. Ohjelmisto on tehty niin yksinkertaiseksi, että sen käyttö onnistuu ilman suurempaa harjoittelua tai kokemusta.

Jos haluat kuulla lisää data-analytiikasta, sen vaihtoehdoista tai haluat kehittää palvelusi analytiikkaa, ole yhteydessä!

Ota yhteyttä

 

Lue lisää aiheesta:

Tietosuojavaltuutetun uutinen

Tiedote CNIL:n verkkosivuilla

Markus Sipilä avatar