Kiitos ja näkemiin Rakas Crasman. Näin kiteyttää tuntonsa pitkään talossa ollut Mika Sormunen, joka jatkaa ammatillista matkaansa eteenpäin. Sitä ennen hän halusi kertoa, kuinka päätös lähdöstä oli vaikea ja millainen työpaikka Crasman on ollut.

Vuosi 2018, joulukuu. Huomasin pitkästä aikaa olevani uuden työuran kynnyksellä. Yli 10 vuotta mainostoimiston digihommissa oli jätetty taakse ja Crasman-Sormunen -työsopimuksen sähköisen allekirjoituksen bitit loistivat kirkkaina näytöllä. 

Nyt jokseenkin tasan neljä vuotta myöhemmin olen samassa jamassa. Puumerkkini on kaiverrettu uuden työnantajan sopimukseen ja on tullut aika jättää jäähyväiset Crasmanille.

Tuleva työpaikka on suuri harppaus eteenpäin urallani. Se on ammatillisesti juuri sitä mitä olen tavoitellut. Se kuumottaa ja jännittää, mutta tätä kirjoittaessani pinnassa on suru ja ikävä, kun olen jättämässä Crasmanin tyypit taakseni. Miss you already! 🥺 

Palataan vuoteen 2019, jolloin tekemäni neljä havaintoa crasmanilaisista ovat pysyneet samoina

Helmikuussa 2019 astuin sisään Crasmanin Helsingin toimistolle ja vastassa oli liuta hymyileviä kasvoja ja lämpimiä halauksia. Tyyppejä, jotka olivat tulleet varsin tutuiksi pitkän, antoisan ja erittäin epä-korporaatiomaisen rekryprosessin aikana. Joensuun toimipiste (johon itse kuuluin) oli kovaa vauhtia laajentumassa ja olin päässyt jo varhaisessa vaiheessa osallistumaan tulevan toimistotilan tupa- ja siisteystarkastukseen. 

Sivuhuomautus: Me pohjoiskarjalaiset olemme vieraanvaraista porukkaa, mutta nähtävästi myös kehä-kolmosen sisäpuolelta tulevat IT-firman toimarit osaavat myös kestitsemisen jalon taidon ;) kippis vaan Pasi ja kumppanit!

Ensimmäisten työpäivien ja perehdytyksen jälkeen totesin olevani mukana suuressa muutoksessa, jossa vahvasti devaajataustainen IT-talo halusi laajentaa osaamistaan kasvumarkkinoinnin pelikentälle. Itse kun en ollut lukkiutunut mihinkään systemaattisiin prosesseihin (kts. mainostoimistotausta), huomasin olevani kuin kala vedessä.

Uutena, innokkaana ja puheliaana tyyppinä käytin ensimmäiset työviikkoni jauhamalla pas verkostoitumalla työkamujeni, asiakkaiden, sekä tietenkin asiakkaiden yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Tässä vaiheessa tein muutamia havaintoja:

Havainto 1: **ttu mitä jengii?!

Luulin jo työurallani (olen tehnyt melkein 10 vuotta opetushommia AMK:ssa) nähneeni kaikki mahdolliset ihmistyypit. Olin väärässä 🤣. Lienet huomannut, että Crasman viljelee tätä “Creative Nerd” -slogania? No, se on aika osuva. Talo on täynnä Nörttejä ja todella luovia! Häkellyin osaamisen- ja ihmistyyppien kirjosta! 

Miten tämän nyt kiteyttäisi…? Värikylläistä ja hieman levotonta sakkia, mutta äärimmäisen asiallista ja fiksua. Huomasin viihtyväni erittäin hyvin ensimmäisistä työpäivistä alkaen.

Perehtyminen Crasmanin tapoihin kävi nopeasti ja olin työn touhussa ensimmäisistä päivistä alkaen. Pääsin nopeasti kiinni muutamiin asiakkuuksiin ja sain huomata toisen arvokkaan seikan:

Havainto 2: Ei pikavoittoja

Crasman on ollut muutamien henkilöiden omistuksessa ja ohjauksessa yli 25 vuotta. Se näkyy pitkissä ja syvissä asiakassuhteissa. Sain nopeasti huomata, että tässä firmassa ei näemmä haeta pikavoittoja ja nopeita projekteja, vaan kunnolla keskitytään tekemiseen, jolla on eniten merkitystä lopputuloksen ja kokonaisuuden kannalta. 

Mainittakoon tässä vaiheessa, että “sitoutuminen ja pitkät suhteet” koitui allekirjoittaneen kohtaloksi siirtyessäni uuden työnantajan palvelukseen. Tästä pääsen seuraavaan havaintoon:

Havainto 3: Uteliaisuus ja uuden oppiminen

Olen työkokemuksen karttuessa oppinut, etten osaa juuri mitään. Näin ollen en pelkää a) kysyä tyhmiä, b) olla utelias. Crasman on mahdollistanut “operoinnin” molemmilla sektoreilla. 

Olkoonkin kliseinen sanonta, mutta kysyvä ei eksy tieltä jos vain on joku, joka neuvoo reitin. Tämä jos mikä toimii Crasmanilla hienosti! Neljässä vuodessa olen nähtävästi opettanut paljon, mutta omasta mielestäni oppinut kaksi kertaa enemmän. 

Mitäs meillä on nyt kasassa?

  • 6/5-tasoisia työkavereita
  • Pitkiä ja mielenkiintoisia asiakassuhteita
  • Toimintaa tiiminä

Ei huono kolminaisuus. Mutta alla vielä tärkein:

Rehellisyys ja avoimuus

Tässä firmassa ei tarvitse pelätä mitään, ei salailla mitään eikä varsinkaan näytellä mitään roolia. Saat olla juuri sellainen säveltäjä kuin millaiseksi olet syntynyt. Huolia ja murheita kuunnellaan, ilot jaetaan ja yksilö saa vapauden kehittyä haluamaansa suuntaan – myös tavoitella urahaaveitaan muualla ja tietää, että ovi on avoinna jos paluulipun haluaa joskus lunastaa.

Tänne Crasmanin verkkosivuille voi kirjoittaa vaikka millaisia palvelukuvauksia, case-tarinoita ja ratkaisumalleja kaikkiin sähköisen kaupankäynnin haasteisiin, mutta en oikein usko että sanat tekevät oikeutta näille yli sadalle Luovalle Nörtille, jotka muodostavat firman nimeltä Crasman Oy. 

Nuo edellä mainitut ennakkoluulottomat, oudot, taitavat, hauskat, rohkeat ja ihanan kummalliset Luovat Nörtit ovat syy, miksi nyt tippa linssissä ja pala kurkussa hakkaan tätä tekstiä. 

Ja sitten kohti jotain uutta. Tai no, itseasiassa: uuden työpaikkani tärkeimmät työkamut ovatkin jo kovin tuttuja (kiitos tästäkin Crasman) ja mitä mainioimmiksi tyypeiksi todettuja, mutta rima on korkealla.

Vielä kerran, Kiitos ja Näkemiin:

Aino-Maija (Penkojat FTW!)

Aki (Miro FTW!)

Ale

Anni

Antti

Anu (Queen of Sales 💪)

Atte

Chrispy (My Favourite Aussie)

Dille (Joensuu FTW!)

Dima

Eemil (Penkojat FTW!)

Elisa

Emmi

Emmi (Penkojat FTW!)

Eppu (Amatimiehet Forever!)

Erkka (Kerubissa tavataan!)

Eero P

Esko

Giti

Hanna

Hannes

Harri

Henri

Holde

Immot (💪)

Teemu

JaBe (Joensuu FTW!)

Jani

Jani

Jani

Janne

Jere

Jesse

Joel

Johanna

Joni

Joona

Juha

Juha

Juice

Juusp (Betonwasserman)

Kaj

Kaje (Joensuu FTW! Since 1999)

Seppo Luumu (Is this the real life?Is this just fantasy?)

Kari

Katri (Penkojat FTW!)

Kenneth

Kimja (Arigatōgozaimasu, koodisensei)

Kirsi

Konsta

Liisa

Lotta

Mari (Lempi-Strapalaiseni!)

Marianna

Jallu-Mari

Matti

Matti

Mervi

Mia

Miia

Mikko

Mikko

Mikko

Mikko

Mosse

Markus (Salut!)

Samuli (Maailman toiseksi paras TJ, iä!)

Vesa

Niina

Niko

Nuutti (iä!)

Olli (Herra Sandels!)

Petteri

Oskari

Pasi (Maailman paras TJ)

Patrik

Niko

Petra

Petri

Petteri

Pinja ( 💪)

Raine (Penkojat FTW!)

Riikka

Roni

Roope

Sakke (Amatimiehet Forever!)

Sami

Sampo

Samu

Samuli

Sonja

Stikki

Tapani

Tatu

Teboil (Kiitos ja Anteeksi!)

Teemu

Tero (Tervetuloa Amatimiesten reissulle 08/2023!)

Tiia ( 💪)

Tiina

Timotej

Tomi

Toni (Muistatko silloin kun nuijasodassa…)

Topi ( 💪)

Topias

Tuomas

Unto

Ville

VP ( 💪)

Erityiskiitos myös näille sankareille, jotka tällä hetkellä tavoittelevat urahaaveitaan Crasmanin ulkopuolella:

Peter

Kapseri

Lare

Katja

Mika Sormunen avatar